Mimari Tasarım Farklılık Yaratır.
KHG Mimarlık ortakları Dr. Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu ve Mimari Restoratör Süleyman Taşar, mimaride lüks ve sürdürülebilirliğin birbiriyle çelişiyor gibi görünmesine rağmen mimari tasarımın farklılık yarattığını söylüyor.
KHG Mimarlık ve Cephe Mimarlık geçen yıl Ayvalık, Cunda’daki 1862’den kalma, yıkılmaya yüz tutmuş bu binayı restore ederek Despot Evi Oteli olarak hayata kazandırdı.
Sürdürülebilir mimari son yılların popüler bir söylemi olsa da ülkemiz için hâlâ yeni bir konu. Aslında sadece çevre dostu, sürdürülebilirlik ve lüks kavramlarının yanı sıra ekolojik mimari, yeşil mimari, akıllı mimari, enerji verimli mimari, çevreci tasarım gibi pek çok terim birlikte anılıyor. Tüm bunlar sürdürülebilirlik ana başlığı altındaki, zaman zaman birbiriyle yarışan, zaman zaman birbirini destekleyen uygulamaları içeren terminolojideki zenginlikler… Lüks, çevreye duyarlılık, doğaya zarar vermeden yeşille iç içe olma ve sürdürülebilirlik birbiriyle çelişiyor gibi görünse de aslında mimari tasarımdaki başarı çelişkileri, doğayla uyumlu, sağlıklı, konforlu, ekolojik bir alternatif yaşam şekline dönüştürülebilir. Mimarın yapıyı tasarlarken kullandığı malzemeler ve yapım sistemleri sürdürülebilirliği destekliyorsa olası çelişkiler de ortadan kalkar.
Çevreci, yeşil binaların maliyeti yüksek mi? Evet yüksek. Özellikle su, ısı yalıtımı ve kaynak tüketimi konularında çok daha hassasiyet gösterilmek zorunda. Burada yine mimari tasarım ve uygulama işi önem kazanıyor. İsabetli ve yerinde çözümler, kullanımlar, kısa zamanda amortize edilebiliyor, yapıya ve çevresine değer katıyor. KHG Mimarlık şu sıralar, bu ay Çeşme, Paşalimanı’nda inşasına başlanacak Mossa/Ardıç Villa/ Rezidans projesi üzerinde çalışıyor. Proje, sadece yazlık konut olarak değil; dört mevsim yaşanabilir, otomasyon sisteminin kaynak tüketimini azaltıcı ve yaşamı kolaylaştırıcı tatta kullanıldığı konforlu, güvenli, yeşili ve ağacı bol, güneş enerjisi ve geri dönüşümün kullanıldığı yerel malzemelere yer verilen, topografyaya uygun bir tasarım barındırıyor. KHG Mimarlık tarafından tasarlanan projenin uygulaması da KHG Mimarlık’ın kardeş kuruluşu ve yine bir Gençoğlu-Taşar ortaklığı olan Cephe Mimarlık tarafından gerçekleştirilecek Paşalimanı Projesi, firmanın doğayla uyumlu ve konforlu yaşam alanı yaratma tutkusunun örneklerinden biri olacak. Yapıların konforu için akıllı ev sistemini kullanmak zorundayız. Bu ilk bakışta sürdürülebilirlikle çelişiyor gibi görünse de otomasyon sisteminin gerekli yerlerde yeterince kullanılması, kaynak tüketimini dengeleyip azalttığı için sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. KHG Mimarlık da projelerinde otomasyona kaynak tüketimini azaltacak şekilde yer veriyorlar; ayrıca güneş enerji sistemleri, iç bahçe yeşil sera uygulamaları ile ahşap, taş gibi geri dönüşümü olan geleneksel yerel malzeme kullanarak hem sürdürülebilir mimariyi destekliyor hem de tasarladıkları yapı ile doğa arasında dengeli bir bağ kurarak çevreye duyarlı olmayı hedefliyorlar.
Sürdürülebilir mimarinin geleceği, otomasyon sistemlerinin tadında kullanılmasında yatıyor olabilir.